Bekwaam is bevoegd – Proeftuinen

Proeftuinen

Wat onderzoeken en proberen we uit in de proeftuinen? Bijvoorbeeld de mogelijkheden tot verbreden van inzet van zorgmedewerkers, vrijwilligers en informele zorg uit het netwerk rond de cliënt.

De proeftuinen zijn allemaal anders en verspreid over de drie klantgroepen binnen Vivium. Een aantal proeftuinen zit nog in de verkennende fase. Met elkaar zoeken de collega’s naar welke interventies zij gaan inzetten. Er zijn ook proeftuinen, die al in volle actie gang zijn. 

Op deze pagina vind je een korte beschrijving van elke proeftuin en een linkje naar de contactpersoon voor meer informatie.

De Bolder – “Zorgmaatjes”

Werving van maatjes op zorg en welzijn voor de cliënt.
Dit betreft een instapfunctie en enige vereiste is dat je wilt werken in de zorg. Qua scholing vervolgens maatwerk per medewerker. Doel is afname beschikbaarheid Verzorgende IG deels op te vangen.
Contactpersoon: Marius van Veen

Klik hier voor het ervaringsverhaal van Sandra en Betty uit De Bolder
Klik hier voor een artikel over de waardevolle samenwerking tussen de Tomingroep en Vivium

Flevoburen – “Bekwaam is inzetbaar”

Bij Flevoburen is de formatie op orde en wordt ingezet op een coördinerende rol voor de EVV-ers waarbij de wens is dat zij nog voor klein deel in de operatie zorg verlenen, dit om de cliënt goed te kennen. Bij eventueel verloop wordt de deskundigheidsmix aangepast naar meer zorgassistenten. En elke coördinerende heeft ook een rol als leerlingbegeleider.
Contactpersoon: Eveline van Opstal

Godelinde – “Leertuin”

Werven en opleiden van nieuwe (zorg)professionals en samenvoeging van 3 zorgteams tot 1 team. Bestaande professionals worden bijgeschoold en ingezet bij de scholing van de BOL en BBL-studenten. Doel is cliënten kwalitatief goede zorg met veel aandacht voor welzijn te kunnen blijven bieden.
Contactpersoon: Noreen Visch
Benieuwd naar de ervaringen van studenten?

Klik hier om een filmpje met 2 studenten te bekijken en klik hier voor het ervaringsverhaal van 2 studenten uit de Leertuin.

GRZ – “Bekwaam is inzetbaar”

GRZ, Een minimale bezetting van gediplomeerden vullen we aan met zorgassistenten. Voor de functie van zorgassistent is iedereen welkom. Met deze collega’s bouwen we modulair hun carrière op. Daarnaast krijgt een verzorgende of verpleegkundige een coördinerende rol voor de dagelijkse aansturing binnen het team en taken als planning en leerlingbegeleiding en werkt daarbij samen met SO en teamcoach.
Doel is tekort aan gediplomeerden opvangen door andere deskundigheidsmix in te zetten.
Contactpersoon: Eveline van Opstal

Klik hier voor het ervaringsverhaal van Naomi uit de proeftuin GRZ

Torenhof – “Sociaal contract”

Verleiden van bewoners en hun netwerk om een actieve bijdrage te leveren aan het prettig wonen en leven in Torenhof. Alle disciplines zijn van belang, zowel leefplezier als horeca, huishouding, zorg en technische dienst. Op alle vlakken mag (het netwerk van) een bewoner een steentje bijdragen. Doel is om uiterlijk in 2026 te werken met een “sociaal contract” voor het activeren van (het netwerk van) de bewoner in Torenhof.
Contactpersoon: Roel Voncken
Klik hier om de brochure voor bewoners en hun naasten te openen
.

“Nanda vroeg het, ik wist meteen dat ik iets wilde doen.” – Klik hier om een ervaringsverhaal te lezen

.

.

Wijkteams – “Start Met Extra Zorg Thuis in Weesp”

Woonondersteuners worden toegevoegd aan het wijkteam en geschoold op een aantal zorgtaken (o.a. ADL-zorg). Ook maken vrijwilligers nadrukkelijk onderdeel uit van het wijkteam en worden ingezet op welzijnstaken bij de cliënt. Concept is succesvol gebleken in Huizen en de BEL, wordt uitgebreid naar Weesp en versterkt door samenwerking met Activiteitencentrum De Brug.
Doel is het mogelijk maken van langer thuis blijven wonen van cliënten met (beginnende) dementie door het leveren van verpleeghuiszorg thuis.
Contactpersoon: Anneke Kooij

Klik hier om het ervaringsverhaal van Luciënne uit het Wijkteam Met Extra Zorg Thuis te lezen.

.

.

Zorgeloos wonen en Zorg aan huis – regionaal modulair opleiden Helpende Plus

Het aantal ouderen verdubbelt de komende jaren. En hun zorgvraag wordt steeds complexer. Gediplomeerde Vig-ers en Verpleegkundigen zijn steeds lastiger te vinden. Door Helpenden plus te scholen op verpleegtechnische handelingen, zijn zij breder inzetbaar, ervaren zij meer werkplezier en uitdaging, én ontlasten we de steeds kleiner wordende groep Vig-ers.
Doel is dat minimaal 10 collega’s per 1 mei 2024 meer taken en handelingen uit mogen voeren, dankzij het behalen van een erkend certificaat. Per 1 november 2023 starten zij met module 0106 – verpleegtechnische handelingen. Deze module vormt een klein onderdeel van de VIG-opleiding.
Wanneer zij, na het afronden van deze module interesse hebben om meer modules te volgen, kunnen zij modules gaan stapelen en zouden deze collega’s door kunnen groeien naar de functie van Verzorgende IG.
Contactpersoon: Heidy Fokker

De Stichtse Hof – “Laarderhoogt”

Laarderhoogt bestaat uit twee samengevoegde afdelingen. Werkplezier en een prettige samenwerking staan voorop. Door het samenvoegen zijn er meer vaste medewerkers beschikbaar. Experimenteren met andere roosters, balans tussen werk en privé op orde; piek en ziek invullen met een eigen flexibele schil. Doorscholen van woonondersteuners tot zorgassistenten.
Contactpersoon: Laura Hulsbosch

Benieuwd naar de stand van zaken in de proeftuin op 30 mei 2023? Klik dan hier!
Na een jaar waarin veel gedaan en geleerd is met elkaar als proeftuin en 1 team, is per begin januari 2024 het Laarderhoogt weer “gelukkig gescheiden”. Hiermee is een einde gekomen aan de proeftuin en zijn zij weer verdergegaan als de al bekende teams Klein Laren – Palet en de Berg – St. Jan.

De Stichtse Hof – “Leerafdeling”

Op de leerafdeling draaien leerlingen gezamenlijk de afdeling onder begeleiding van een beperkt aantal leercoaches (gediplomeerd Verzorgende IG of Verpleegkundige). Naarmate een leerling verder is in de opleiding, nemen de verantwoordelijkheden verder toe, onder andere ook voor de leerlingbegeleiding en contacten met familie van cliënten. Doel is het zelf opleiden van Verzorgenden IG, die na diplomering instromen op bestaande vacatures binnen Vivium.
Contactpersoon: Barney de Ronde

De “Leerafdeling” wordt sinds eind oktober niet langer gezien als proeftuin. De doorontwikkeling van de leerafdeling vindt buiten de programmalijn “Bekwaam is bevoegd” plaats.