Wonen met dementie

Het aantal ouderen verdubbelt de komende jaren. En hun zorgvraag wordt steeds complexer. We geloven dat er niet één oplossing is. Het is én-én-én… Daarom hebben we voor ‘Een nieuw thuis voor mensen met dementie’ een aantal doelen gesteld voor de komende jaren. Die doelen zijn niet in beton gegoten. We zijn benieuwd wat je van ze vindt. En ook: wat jouw ideeën zijn voor onze toekomst.

.

Veranderende zorgvraag

Het “Wonen zoals thuis” is niet meer passend bij de veranderende doelgroep. De focus ligt onveranderd op goede persoonsgerichte zorg bieden, waarbij het van belang is duidelijk te krijgen wat belangrijk is voor de bewoners in hun laatste levensfase. Het uitgangspunt hierbij is dat samenwerking met en inbreng van familie “normaal” moet gaan worden.

Van verpleeghuis naar expertisecentrum

We werken er naartoe dat elke locatie een plan gaat ontwikkelen om alle expertise die er in huis is zo vorm te geven dat we thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers ondersteuning kunnen bieden.

Als ‘Expertisecentrum’ willen we meer een buurtfunctie vervullen waar buurtbewoners koffie kunnen komen drinken of kunnen eten, maar ook samen met anderen een activiteit kunnen doen. We willen hierbij meer gaan samenwerken met buurtorganisaties zoals Versa Welzijn, buurthuizen etc.

Ook streven we ernaar dat elke locatie nadenkt hoe zij toe kunnen groeien naar een zo open mogelijke woongemeenschap met veel ruimte voor vrijheid.

Ons streven is dat elk verpleeghuis een plek heeft waar thuiswonende ouderen met dementie en hun familie ondersteuning kunnen krijgen in dagelijkse structuur en behandeling. De scheiding tussen verpleeghuis en dagcentrum wordt minder strikt. Zorgcollega’s die in het expertisecentrum werken kunnen hun kennis en kunde ook inzetten bij thuiswonende ouderen met dementie. Hiermee kunnen we het thuis blijven wonen beter haalbaar maken. Ook maken we hiermee onderdelen uit het aanbod van een verpleeghuis toegankelijk voor de thuiswonende ouderen met dementie, bijvoorbeeld via logeermogelijkheden.

Een specifieker aanbod

We vinden het belangrijk dat elke locatie na gaat denken of er binnen het huidige gebouw en woongroepen een specifiek aanbod kan worden ontwikkeld voor specifieke doelgroepen (zoals ouderen met onbegrepen gedrag, jong dementerenden, Korsakov etc.). Bestaand voorbeeld van een specifiek aanbod voor een andere doelgroep is De Zandzee, een open woonzorglocatie waar ouderen wonen met lichte en zwaardere dementie en waar behandeling vanuit de huisarts wordt gecoördineerd. Onderzocht wordt bij Oversingel of en hoe bewoners met en zonder dementie samen kunnen leven in één woonomgeving, waarbij de grenzen van de klantgroepen Zorgeloos wonen en PG vervagen.

Wat is hiervoor nodig?

We vinden het belangrijk dat medewerkers graag bij Vivium werken en dat ze hun tijd en aandacht kunnen geven aan de bewoner. We gaan daarom onderzoeken hoe we het werk anders kunnen organiseren, zodat het leuk blijft en we goede zorg kunnen blijven leveren.
Denk hierbij aan:
– Het inzetten van zorgtechnologie.
– Het anders inzetten van zorgprofessionals (andere functies creëren).
– Het inzetten van familie en vrijwilligers.
– Verminderen van administratieve taken.
Onze gebouwen moeten geschikt zijn voor de toekomst. Zodat ze voldoen aan de eisen van de overheid. Zodat ze een fijne plek zijn om te werken. En vooral ook nog steeds een fijne plek om te wonen voor mensen met dementie.

#HoeDan?

Wat je hierboven leest is de korte versie van onze plannen. Wil je meer weten? Trek dan aan de bel. Wat ons betreft maken we onze toekomst sámen. Denk met ons mee. Bespreek met je collega’s wat jullie belangrijk vinden. En laat weten welke ideeën jij hebt. Dan maken we samen van die #HoeDan een #ZoDus.

Één reactie

  1. Wenskaart schreef:

    Meer activiteit op de woning voor bewoners die niet naar buiten kunnen.
    (reactie via wenskaart ‘Mag ik je kussen?’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *