Bekwaam is bevoegd – Nieuws

Nieuws uit de proeftuinen

Eerste collega’s gestart met module Verpleegtechnische Handelingen (VTH)!

Als Helpende Plus binnen 6 maanden een module afronden om meer taken te mogen uitvoeren? 11 Vivium- en 2 Inovum-collega’s zijn maandag 6 november deze uitdaging aangegaan.

Collega’s over hun keuze
Een aantal collega’s deelde tijdens de start waarom zij deze module graag wilden volgen.
– Wilma Oosterbroek zou bijvoorbeeld tijdens haar nachtdiensten bij onvoorziene situaties graag direct willen kunnen helpen. Het volgen van een module spreekt haar aan, omdat ze niet een volledige opleiding wil volgen van bijvoorbeeld ruim 2,5 jaar.
– Ook voor Marco Brink voelde de stap naar een complete Vig-opleiding te groot. Toen hij hoorde van deze mogelijkheid, was hij gelijk om. Het korte traject en het niet hoeven rouleren spreekt hem aan.

Regionale scholing module Verpleegtechnische Handelingen is één van de proeftuinen binnen Bekwaam = Bevoegd
Het aantal ouderen verdubbelt de komende jaren. En hun zorgvraag wordt steeds complexer.Gediplomeerde Vig-ers en Verpleegkundigen zijn steeds lastiger te vinden.

Door Helpenden plus te scholen op verpleegtechnische handelingen, zijn zij breder inzetbaar, ervaren zij meer werkplezier en uitdaging, én ontlasten we de steeds kleiner wordende groep Vig-ers. Doel is dat collega’s per 1 mei 2024 meer taken en handelingen uit mogen voeren, dankzij het behalen van een erkend certificaat. 11 collega’s zijn 6 november gestart met de module 0106 – verpleegtechnische handelingen. Deze module vormt een klein onderdeel van de VIG-opleiding. Wanneer zij, na het afronden van deze module interesse hebben om meer modules te volgen, kunnen zij modules gaan stapelen en zouden deze collega’s door kunnen groeien naar de functie van Verzorgende IG.

In de proeftuinen van Bekwaam is Bevoegd experimenteren we met ideeën, die ons gaan helpen de zorg naar de toekomst anders in te richten. Nieuwe vormen van opleiden, zoals meer modulair en flexibel, bieden kansen om medewerkers op te leiden en in te zetten. Meer vanuit maatwerk en passend bij de achtergrond en wensen van de (potentiële) medewerker. Daarbij leren we door te doen en passen we aan waar nodig.

Meer informatie

Heb je ook interesse in het volgen van de module Verpleegtechnische Handelingen? Neem dan voor meer informatie contact op met Heidy Fokker via he.fokker@vivium.nl.

.

Nieuw: modulair opleiden zodat meer medewerkers bepaalde zorgtaken mogen doen

Een opleiding van jaren volgen, weer naar school met de neus in de boeken. Dat zien ervaren medewerkers, zoals Sandra van Steijn (51) en Betty Honing (56) bij Vivium De Bolder, niet altijd zitten. “Met dit certificaat ben ik nu ook bevoegd om basiszorg te geven.”
De dagelijkse zorg voor twee kinderen bracht Sandra uit Blaricum weliswaar volop zorgervaring, maar geen zorgdiploma. Ze werkt zeven jaar als woonondersteuner plus. “Ik ben altijd te porren voor proefprojecten en wil graag bijleren, maar zonder druk, op mijn eigen tempo en afdeling, en niet op school.” De drempel voor een opleiding en diploma helpende of verzorgende voelt te hoog. Net als voor woonondersteuner Betty uit Huizen, die ook al jaren in de zorg werkt en elders intern trainingen en cursussen volgde. “Maar die papiertjes tellen niet als je ergens anders gaat werken.”
Lees verder in het Vivium ZorgNieuws – juni 2023

.

‘Revalideren doe je samen, als team en met naasten’

Met een verpleegkundige als moeder lag de zorg voor de hand, maar Naomi Dijkstra twijfelde over die beroepskeuze. Totdat ze tijdens haar opleiding de revalidatiezorg leerde kennen. “Dat vind ik echt leuk om te doen en het is mooi werk.”
…. Bescheiden maar trots: “Dat ik gevraagd ben om regieverpleegkundige te worden, zie ik als teken van vertrouwen. Het is een coördinerende en aansturende rol”, legt ze uit. Ze coördineert, verdeelt en controleert dan de taken binnen een breder samengesteld team op basis van wie wat kan (bekwaam) en mag (bevoegd) doen. “Cliënten zullen er profijt van hebben”, verwacht ze, omdat er in die mix van zorgassistenten (zonder zorgdiploma), studenten (richting zorgdiploma), helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen dan toch voldoende mensen op de vloer zijn om samen het werk te doen.
Lees verder in het Vivium ZorgNieuws – juni 2023

.

“Jullie verdienen het certificaat en de bewoners en cliënten verdienen jullie!” – Eerste collega’s ontvangen certificaat ‘basis voor deskundige zorg’

Namens Vivium feliciteerde teammanager Laura Hulsbosch de eerste groep geslaagden met hun certificaat ‘Basis voor deskundige zorg’. “In de zorg staan we met elkaar voor een enorme uitdaging. Met elkaar praten we over morgen. Jullie zijn als eersten binnen Vivium de uitdaging van deze opleiding aangegaan. Enorm dapper, en daarom zijn we trots op jullie!”
Lees verder op LinkedIn.

Benieuwd naar de verschillende proeftuinen? Klik hier!