Zorg aan Huis

Het aantal 75+’ers in onze regio groeit de komende 20 jaar van 35.000 naar 72.000. Zorg verschuift steeds vaker naar de thuisomgeving. Hoog tijd dus om keuzes te maken voor onze thuiszorg.
De zorgvraag verandert de komende jaren meer dan ooit. Net als de zorg, verandert ook onze denkwijze. Het idee dat we allemaal ‘recht hebben op allerlei zorg’ is niet meer van deze tijd. We zullen bewuster omgaan met de zorg die we geven. Zo blijft de professionele zorg beschikbaar voor degene die het het hardst nodig hebben.

Daarom moeten we anders gaan nadenken over onze zorg. ‘We’ inderdaad: zorgcollega’s in de wijk, bestuurders bij Vivium, en onze cliënten. We hebben ons aan te passen aan de veranderende zorgvraag. We hebben kritischer te kijken naar welke zorg wíj geven. En welke zorg iemand anders geeft. Het netwerk van de cliënt bijvoorbeeld. Of de cliënt zelf. Het doel: niet minder zorg, maar ánders.

We hebben voor het jaar 2026 3 ambities voor Zorg aan Huis. We vertellen je hier op deze pagina graag meer over. En we nodigen je graag uit om daarover met ons mee te denken!

.

Onze zorg voorbereiden op morgen

– We gaan nauwer samenwerken met andere (thuis)zorgaanbieders, en met mantelzorgers (informele zorg).
– We bieden zorg wanneer mantelzorgers en cliënten dit niet zelf kunnen. We scholen hen in eenvoudige zorghandelingen.
– Met (technologische) hulpmiddelen vergroten we zoveel mogelijk de zelfredzaamheid van onze cliënt.
– Bij de cliënt thuis gebruiken we domotica en meetapparatuur. Zo hebben we eerder inzicht in behoeftes en voorkomen we zorg.
– Je krijgt een vergoeding wanneer je fietst. We gebruiken zoveel als mogelijk elektrische auto’s in de wijk, en kopen waar mogelijk groen en recyclebaar in.

Financieel inzichtelijk en slagvaardig

– We integreren verschillende systemen. Doel: meer inzicht in financiën, productie, personeel en kwaliteit van zorg.
– We bespreken met elkaar hoe jouw takenpakket verandert en passen waar nodig het functiehuis aan.
– Je krijgt meer ruimte om verantwoordelijkheid te nemen. In je dagelijkse werk, en in je eigen ontwikkeling.

Collega’s die gezond en gelukkig werken

– Jouw ontwikkeling, doorgroei en gezondheid staan centraal. Daarom krijg je individuele coachingsgesprekken van ons. En we doen meer met hulpmiddelen die de zorgzwaarte verlagen.
– Zorg vindt ook ’s middags plaats, dus je kunt ook fulltime werken. Of je kiest voor 32 uur in 4 dagen per week. En: je wordt 3 maanden vooruit ingeroosterd.
– Samen met scholen en andere zorgaanbieders ontwikkelen we ons in verpleegtechnische handelingen en klinisch redeneren. Ook kies je zelf jouw ontwikkel- en leeraanbod.

#HoeDan?

Wat je hierboven leest is de korte versie van onze plannen. Wil je meer weten? Trek dan aan de bel. Wat ons betreft maken we onze toekomst sámen. Denk met ons mee. Bespreek met je collega’s wat jullie belangrijk vinden. En laat hieronder weten welke ideeën jij hebt. Dan maken we samen van die #HoeDan een #ZoDus.

3 reacties

  1. Anoniem schreef:

    huisartsen meer betrokken zijn bij de clientenzorg, goede communicatie naar wijkteams betere overdrachten door artsen, en goede regelingen met apotheek: kortom sneller schakelen en regelen door artsen. Nu moeten we vaak nabellen/ vragen om medicatie goed te krijgen in ncare en ivm verpleegtechnische vaardigheden vragen om uitvoeringsverzoeken. Wat eigenlijk al standaart bij de opdracht moet zijn geregeld.

    Als clienten in weekend ontslagen worden elders en weer in zorg komen, klopt vaak de medicatie in ncare ook niet, terwijl dat voor ons leidend is[ zou moeten zijn} waardoor er ook sprake is van fouten die voorkomen kunnen worden

    Dit is oa 1 van de zaken waar je regelmatig tegen aanloopt in thuiszorg

  2. Wenskaart schreef:

    Voor de thuiszorg is het misschien een idee om woonondersteuners in te zetten.
    (reactie via wenskaart ‘Mag ik je kussen?’)

    • Anoniem schreef:

      Dank voor dit idee. Wij zijn inmiddels gestart met de inzet van woonondersteuners binnen de wijkteams met extra zorg thuis. Een waardevolle aanvulling in het team waarin de collega’s met veel plezier samenwerken bij de cliënt thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *